Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
O Banjaluci

Banja Luka

Banja Luka Danas

Banja Luka je drugi grad po veličini u Bosni i Hercegovini, i najveći grad u Republici Srpskoj sa oko 300 000 stanovnika. Grad je smješten na planinskoj rijeci Vrbas, okružen drugim manjim rijekama, brdima i planinama te drugim prirodnim ljepotama. Banja Luka je grad mladosti i zelenila, a brojne ulice ukrašavaju aleje velikog drveća, bulevari, izletišta i parkovi. Grad se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a odlikuje se kontinentalnom klimom sa toplim ljetima i hladnijim zimama. 

petar_kocic_6     Banski_Dvor_3     gospodska_ulica_1

Na svakom ćošku u Banja Luci se nalaze brojni turistički znakovi koji upućuju na lokalne turističke atrakcije, istorijske i kulture spomenike tako da snalaženje po gradu Vam neće biti problem. A u blizini se nalaze i biroi sa turističkim informacijama tako da možete da saznate sve što Vas interesuje. U Banja Luci se svake godine održavaju brojna međunarodna sportska takmičenja i slične manifestacije, a najpoznatije do sad su Evropsko rafting prvenstvo 2005, Svjetsko rafting prvenstvo 2009 te Evropsko prventsvu u kajaku i kanuu 2011 godine. Brojni noćni klubovi te festivali, žurke i koncerti će Vam pružiti nezaboravan provod u ovom gradu.

Opširnije...

Dolazak u Banja Luku

Banja Luka se nalazi na raskrsnici puteva Evrope i zbog toga sam dolazak do Banja Luke ne predstavlja problem. Možete doći avionom, autobusom, vozom, autom, biciklom ili pješke.

Dolazak autom

U Banja Luku se može doći autom iz više pravaca. U Bosni i Hercegovini nema većih autoputeva ali su ceste jako dobre i ugodne za vožnju. Ograničenja na putevima su uglavnom oko 60km/h i 80km/h.

Zagreb Banja Luka 167km
Ljubljana Banja Luka 320km
Beograd Banja Luka 350km
Sarajevo Banja Luka 230km
Mostar Banja Luka 225km
Dubrovnik Banja Luka 360km
Zadar Banja Luka 300km
Budimpešta Banja Luka 520km

 

Više informacija o dolasku iz drugih gradova Evrope u Banja Luku možete pronaći na ViaMichelin stranici.

Opširnije...

U Banja Luci

Snalaženje po Banja Luci Vam neće predstavljati problem jer u gradu na svakom ćošku se nalazi brojne turističke oznake koje upućuju na lokalne turističke atrakcije, važnije zdravstvene i administrativne objekte. Takođe tu su u i turistički biroi sa svim potrebnim informacijama koje Vam mogu biti potrebne.


View Banja Luka in a larger map

Valuta
Zvanična valuta u Banja Luci odnosno Bosni i Hercegovini je KM (konvertibilna marka ili BOSANSKA KONVERTIBILNA MARKA - BAM; 1KM = 100 feninga) i Vaš novac možete razmjeniti u mjenjačnicama ili u nekoj od mnogih banaka. Novčanice su u apoenima po 10KM, 20KM, 50KM, 100KM i 200KM dok su kovanice po 1KM, 2KM, 5KM odnosno 10, 20 i 50 feninga. Detaljniji kurs valuta možete provjeriti na ovde.
Kreditne kartice se primaju na većini mjesta u gradu, a takođe u gradu se nalazi i veliki broj bankomata.

Radno vrijeme banaka
Ponedjeljak - Petak: 8:00 - 19:00
Subota: 8:00 - 13:00
Nedjelja je neradni dan

Mjenjačnica
Ponedjeljak - Subota: 8:00 - 18:00
Nedjelja je neradni dan

Parking
U Banja Luci postoji veliki broj parking mjesta u samom centru grada i u neposrednoj blizini. Na parkinzima postoje naplatni aparati gdje možete kupiti kartu za parkiranje. Aparati primaju kovanice u apoenima po 50 feninga, 1KM, 2KM i 5KM. Nakon što ste kupili kartu za parkiranje potrebno je da je stavite u vaš auto na vidnom mjestu kao potvrdu da ste platiti parking. Aparat za naplatu parkinga ne vraća kusur!

Parking se plaća po satu, a cijena zavisi od blizine parkinga centru grada tako da postoje dvije zone:
Zona 1 (CRVENA ZONA) - u samom centru grada. Cijena jednog sata parkiranja je 1KM ili za jedan cijeli dan 5KM.
Zona 2 (PLAVA ZONA) - u blizini centra grada. Cijena jednog sata parkiranja je 50 feninga ili za jedan cijeli dan 3KM.
Plaćanje parkinga takođe možete izvršiti putem Vašeg mobilnog telefona. Dovoljno je da pošaljete SMS poruku sa registarskom oznakom Vašeg auta, ali bez razmaka i crta na odgovarajući broj telefona.

Opširnije...

Istorija

Na području današnje Banjaluke može se pratiti kontinuirani razvoj ljudskih zajednica od praistorije do danas. Ovo područje je od najstarijih vremena bilo povoljno za naseljavanje i život prije svega zbog prirodnog bogatstva, a kasnije geografskog, saobraćajnog i strateškog položaja. Banja Luka se prvi put spominje 1494. godine u povelji ugarskog kralja Vladislava II Jagelovića, izdatoj u Budimu na latinskom jeziku, iako je grad postojao i ranije.

palata     putokaz     hram_i_opstina

Opširnije...

footer-logo

© 2011 banjalukatravel.com
Sva prava zadržana.
Dizajn: milan3vic@gmail.com

Kontakt
Mapa Sajta