Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Turistička Ponuda Gradovi Prijedor

Prijedor

Grad Prijedor nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine 60km od Banja Luke, smješten je na obalama rijeke Sane i Gomjenice, te na brežuljcima planine Kozara. Ubrzan razvoj Prijedor počeo je 1873. godine kada je izgrađena prva željeznička saobraćajnica koja je povezivala Banja Luku i Zagreb. Na prostoru grada Prijedora pronađena su brojnih spomenici iz rimskog perioda i srednjeg vijeka. Teritorija grada Prijedora jako je bogata gvozdenom rudom koja se koristila još u vrijeme rimskih naroda za kovanje oružja, a ruda se eksploatiše i dan danas. Grad je ubrzo postao važan trgovačko zanatski centar zahvaljujući rimskim putevi i rijeci Sani, te prvoj željezničkoj prugi koja je izgrađena 1873. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata na teritoriji grada Prijedora i planine Kozara vođene su brojne bitne o kojima danas svjedoči spomenici na Mrakovici.

prijedor_1     prijedor_2     prijedor_3

Rijeka Sana izvire kod u opštini Ribnik prolazi kroz Prijedor i ulijeva se u rijeku Unu kod Novog Grada. Tok rijeke je dugačak 138 km, a postoji legenda o tome kako su rimski legionari, poslije bitke, zacijeljivali svoje rane u rijeci Sani i da je rijeka dobila ime od latinske riječi sanus što znači zdravlje. Pored rijeke Sane postoje neke manje rijeke i četiri jezera Saničani, Ljubija, Tomašica, Gradina i sve vode su iznimno bogate raznim vrstama ribe kao što su pastrmka, mladica, klen, som, šaran, mrena, plotica, škobalj, itd. Svake godine rijeke Sana privlači veliki broj posjetilaca, kupača, ribolovaca, održavaju se rafting izleti i brojne manifestacije od kojih je najpopularnija Dan rijeke Sane.

prijedor_4     prijedor_5     prijedor_6

Planina Kozara, okružena rijekama Savom, Sanom, Unom i Vrbasom, nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.  Kozara svojom visinom, prostranstvom, ljepotom i bogatom istorijom dominira ovim dijelom Bosne i Hercegovine. U narodu je poznata kao „Krajiška ljepotica“ zbog svojih gustih kompleksa listopadnih i četinarskih šuma, proplanaka, bistrih potoka te bogatstva flore i faune. Prirodne vrijednosti ovog područja prepoznate su još prije dvjesta godina. Prve pisane podatke o flori Kozare ostavio je francuski istraživač Ami Boué u svom djelu „La Turqui d’Europe“ (1842) . Za vrijeme turske vladavine pruski intelektualac Franz Maurer je, 1868.godine, putujući kroz Bosnu prošao preko padina planine Kozare te je o istoj pisao u svojim izvještajima o putovanju. Prva temeljna istraživanja flore Bosne i Hercegovine i Kozare objavio je Günter Beck-Mannagetta od 1903. do 1927.godine. 

 

visinska     voda     spomenik

Kako bi se očuvale i zaštitile kulturno-istorijske i prirodne vrijednosti, centralni dio planine Kozare, površine 3.494,5 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine. Središnjim dijelom Nacionalnog parka Kozara dominira plato Mrakovice (806 m.n.v.) na kojem se često održavaju kulturno-sportske manifestacije i okuplja veliki broj posjetilaca Nacionalnog parka Kozara. Ovo je takođe memorijalno područje gdje se nalazi spomenik iz Drugog svjetskog rata. Od samog osnivanja, posebna pažnja posvećuje se upravo zaštiti prirodnih vrijednosti kako bi buduće generacije mogle uživati u ljepotama Nacionalnog parka Kozara. Nacionalni park Kozara je udaljen od Banja Luke 56 km. Više o Nacionalnom parku Kozara možete pročitati ovde.

setanje     penjanje     jastreb

Pored brojnih sportskih terena i klubova, u Prijedoru postoje uslovi za bavljenje raznih ekstremnim sportovi i među najpopularnijim sportovi je svakako padobranstvo. Jedna od najstarijih padobranskih škola i aerodroma u državi se nalazi u Prijedor. Svake godine se odžava Međunarodni padobranski kup. 

prijedor_13     prijedor_15     prijedor_14

Lov je veoma popularan u Prijedoru kako za lokalno stanovništvo tako i za brojne posjetioce. Na lovištima se najčešće lovi srna, zec, divlja svinja, lisica, vuk, divlja mačka,divlja patka, itd.  U Prijedoru je razvijen i seoski turizam i većina domaćinstava je nastanjena na selu i imaju sopstvenu proizvodnju zdrave hrane i pored privatnog smještaja posjetiocima organizuju i tradicionalne večere sa zdravom domaćom hranom. Osnova za razvoj ovog turizma su brojni regionalni proizvodi, proizvodi kućne radinosti i njegovanje tradicije narodnih kulinarskih specijaliteta Kozare i Potkozarja.

prijedor_16     prijedor_17     kosenje

footer-logo

© 2011 banjalukatravel.com
Sva prava zadržana.
Dizajn: milan3vic@gmail.com

Kontakt
Mapa Sajta